Från Riksstämman: Strategier att avhjälpa produkttorkan debatterades

I samband med årets Riksstämma genomfördes för fjärde gången Biotech Forum, en konferens om bioteknologisk forskning på läkemedelsområdet, med Apotekarsocieteten som medarrangör.

23 jan 2004, kl 13:56
0

Annons


Konferensen omfattade ett 40-tal föredrag, och närmare 200 utställare deltog. Föreläsningarna beskrev bland annat de molekylära förutsättningarna för olika sjukdomar och hur man med molekylärbiologisk, informations- och kemisk teknik kan öka förståelsen för hur dessa uppkommer och kan behandlas.


Hälsotillståndet hos den mänskliga organismen är starkt kopplat till hur proteiner är uppbyggda och interagerar, så kallad proteomik. Avvikelser leder ofta till sjukdomar. Vid konferensen diskuterades bland annat autoimmuna sjukdomar som MS och reumatoid artrit, metaboliska som obesitas, hyperkolesterolemi, dyslipidemi och typ 2-diabetes samt Alzheimers sjukdom.

Bättre samspel önskas

I programmet ingick i år för första gången Scheele-symposiet, där årets pristagare Jonathan Ellman (se LMV 11/03) inledde en serie föreläsningar om kombinatorisk kemi, vilket innebär att man skapar omfattande bibliotek av substanser ? syntetiskt eller virtuellt framtagna ? som screenas mot olika proteinstrukturer (se LMV 11/00).

Problemområdet forskningens höga kostnader förenat med ett högt risktagande och stora utvärderingsproblem stod i fokus på konferensen. Med en förbättrad forskningsmetodik och bättre samspel mellan kommersiella och offentliga aktörer hoppades flera av föreläsarna att få introduktionstakten vad gäller nya läkemedel att öka.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng