Fortsatta krav på apotekarkompetens

Den 29 april förväntas riksdagen ta beslut om omregleringen. In i det
sista försöker tunga aktörer få till en förändring i kompetensfrågan.
Tolv organisationer kräver i ett brev till socialutskottets ledamöter
att läkemedelsansvarig ska vara apotekare.

20 apr 2009, kl 11:24
1

I torsdags i förra veckan inledde socialutskottet sitt arbete med regeringens proposition om den omreglerade apoteksmarknaden. I samband med det skickade representanter från tolv viktiga organisationer ett brev till alla medlemmar i utskottet. I brevet kräver de en förändring av delen som tar upp vem som ska kunna vara läkemedelsansvarig på ett apotek.

I regeringens proposition föreslås att en ?farmacevt med tillräcklig kompetens och erfarenhet för uppgiften? ska kunna bli läkemedelsansvarig. Att det inte enbart är apotekare som ska få möjligheten har väckt ilska hos brevskrivarna.

I brevet, som undertecknats av representanter från flera fackförbund, Lif och den europeiska apotekarorganisationen PGEU, står att Sverige riskerar att få Europas lägsta kompetenskrav på apoteken om propositionen tas som den är formulerad nu. De vill istället att formuleringen ska lyda ?apotekare eller annan farmacevt med motsvarande kompetens?.

Vad socialutskottet kommit fram till förväntas bli offentligt i början av denna vecka.

Organisationer som skickat brevet är: Sveriges farmacevtförbund, Läkemedelshandlarna, Dietisternas riksförbund, Lif, Legitimerade kiropraktorers riksorganisation, Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, Föreningen för generiska läkemedel, Förbundet Sveriges arbetsterapeuter, Sveriges psykologförbund, Svenska logopedförbundet och Thony Björk president i PGEU, Pharmaceutical Group of European Union, och vice president i FIP, International Pharmaceutical Federation.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Uppbackningen från både nationella och internattionella aktörer som förtår värdet av kompetens har varit enormt och beundransvärt.
    Att nu socialutskottet beslutat annorledes, utan minsta tanke på vilken bild av Sverige som målas upp är dock ledsamt. Att pengar går före säkerhet i detta, av samma politiker, självutnämnda kvalitétsland, är ett slag mot varje svensks integritet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng