Företagsstudier gav positivare resultat

Företagsfinansierade kliniska studier ger oftare positiva resultat. Det visar en Cochrane-rapport.

12 dec 2012, kl 13:03
0

Annons

Cochrane har i en ny systematisk översikt analyserat hur industrisponsring påverkar resultatet och slutsatserna av en klinisk prövning. Analysen omfattade 48 studier om läkemedel och medicintekniska produkter för ett brett spektrum av olika sjukdomar. Läkemedlen och produkterna hade jämförts med placebo eller annan behandling. 

Analysen visar att studier som sponsrats av industrin ofta rapporterade större fördelar och färre biverkningar än studier som inte sponsrats av företag. Överensstämmelsen mellan resultat och slutsatser var oftare sämre bland företagsfinansierade studier.  

Forskarna bakom analysen menar att det finns en ökad risk för snedvridning av resultatet i företagsfinansierade studier och att man bör ta större hänsyn till de riskerna när man tar fram behandlingsriktlinjer och vid redovisning av forskningsresultat. Till exempel föreslår forskarna att det tydligt ska framgå när studien finansierats av företag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng