Annons

EU röstade för gemensamt patent

Ett gemensamt patentsystem i Europa kan sänka kostnaderna för de som vill patentskydda sina produkter och innovationer. Nu har EU-parlamentet sagt ja.

11 dec 2012, kl 18:47
0

Annons

Europaparlamentet godkände på tisdagen det så kallade patentpaketet som innehåller förslag om ett gemensamt patent, språkregler och en gemensam patentdomstol. Idag krävs det en ansökan i varje enskilt land med en översättning till det nationella språket. Det är kostsamt och kan ta flera år att patentskydda en produkt i hela EU. När det nya patentansökningssystemet är på plats kan kostnaderna för företag och personer minska från ungefär 300 000 kronor till cirka 40 000 kronor.

Italien och Spanien har valt att stå utanför det gemensamma patentet på grund av språkfrågan, men förslaget godkändes av de övriga 25 medlemsstaterna. Patentansökan ska vara på antingen engelska, franska eller tyska.

Frågan om ett gemensamt patent har diskuterats många gånger förut, men länderna har bland annat haft svårt att komma överens om vilka språk som ska gälla för patentansökan. 
– Immateriella rättigheter får inte stoppas vid gränserna. Vägen mot införandet av EU-patent var lång och svår, men i slutändan har det varit värt ansträngningen, säger den tyske EU-parlamentarikern Bernhard Rapkay i ett pressmeddelande.