Annons

Företag tjänar stora pengar på att överklaga LFN-beslut

I väntan på att Länsrätten i Stockholm tar ställning till LFN:s beslut att H2-blockerare inte längre ska subventioneras fortsätter försäljningen av vissa produkter inom förmånen. För ett par produkter har det inneburit en försäljningsökning.

17 nov 2006, kl 15:50
0

Sedan en stor del av magsyraläkemedlen den första maj förlorade subventionen har lanstingets kostnad för gruppen minskat med 16 procent, drygt 52 miljoner kronor, jämfört med perioden, 1 maj till och med sista oktober 2005.

Landstingen betalar

När LFN i början av förra året var klar med sin genomgång av läkemedel mot sjukdomar orsakade av magsyra reducerades antalet subventionerade läkemedel kraftigt, närmare ett trettiotal läkemedel skulle inte längre subventioneras, däribland samtliga H2-blockerare.

Flera företag accepterade inte beslutet utan har överklagat till Länsrätten i Stockholm. Totalt rör det sig idag om tio olika ärenden. Sju av dem gäller gruppen H2-blockerare.

Så länge tvisterna inte är avgjorda är de ?överklagade? produkterna subventionerade. Under de här sex månaderna har de sålt för drygt 86 miljoner kronor inom förmånen. Wyeth har till exempel sålt Lanzo för 69 miljoner, de överklagande H2-blockerarna har sålt för drygt nio miljoner och Medartuum har sålt Losec drygt fem miljoner kronor. Av det har landstingen betalat det mesta, 66 miljoner kronor.

– Det här systemet haltar verkligen, säger Anna Märta Stenberg chefsjurist på LFN.

– Trots att motiveringen till uteslutningen är densamma, kan företag som överklagar fortsätta att inom förmånerna sälja samma typ av läkemedel som de som accepterade att de blev utslängda.

– Det är en konstig ordning som det fungerar nu, och olyckligt för förmånssystemet, anser Anna Märta Stenberg.

LFN:s motivering att utesluta hela gruppen H2-blockerare är att dessa visserligen är kostnadseffektiva för lindriga besvär i matstrupe men att det handlar om så små livskvalitetsförluster att behandling med H2-blockerare inte ska subventioneras.

Företaget Hexal, nu köpt av Sandoz, har till och med ökat sin försäljning av H2-blockerare inom förmånerna medan tvisten pågår.

Direkt verkställighet

LFN anser att de beslut myndigheten fattar bör gälla omedelbart. Företagen kan sedan vända sig till domstol om man anser beslutet felaktigt. Men då avgör domstolen om det finns skäl att upphäva uteslutningen medan domstolsprocessen pågår.

Statistik från Apoteket antyder också att patienter som tidigare fått H2-blockerare förskrivna inom förmånen nu istället får subventionerat omeprazol. Volymen för såld ranitidin har exempelvis minskat med närmare två miljoner dygnsdoser mellan de två perioderna, medan försäljningen av omeprazol ökat.