Förenkling blev förvirring

EU:s riktlinjer för information om biverkningar ska göra riskerna mer lättbegripliga. Men en brittisk studie visar att de begrepp som används får användarna att överskatta riskerna.

12 mar 2002, kl 14:48
0

Annons

EU rekommenderar att läkemedelsanvändare informeras om risken för biverkningar med hjälp av en kvalitativ skala från ?mycket vanlig? till ?mycket sällsynt?. Den här skalan används i dag i Sverige kombinerat med en numerisk skala från ?mer än 1/10? till ?mindre än 1/10 000?. En brittisk studie i Lancet (2002;359:853-854) visar att den kvalitativa skalan är kraftigt missvisande.

Försökspersoner som fick uppskatta sannolikheten att drabbas av biverkningar efter att ha fått en beskrivning med den kvalitativa skalan överskattade risken avsevärt. Bland annat uppskattade de att begreppet ?sällsynt? innebar att risken var ungefär 20 procent att drabbas. Begreppet används för att beteckna en risk mellan 0,1 och 0,01 procent.

Värt att nämna är att även de försökspersoner som fick numerisk information överskattade risken att drabbas, något som förvånade forskarna. Dessa försökspersoner överskattade dock inte risken i lika hög grad som de som fått kvalitativ information.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng