Fler tvångslicenser i Indien

Den indiska regeringen har startat en ny process för att bevilja tvångslicenser på patenterade läkemedel. Den här gången handlar det om tre cancerläkemedel.

15 jan 2013, kl 10:09
0

Det är Roche bröstcancermedel Herceptin, Bristol-Myers Squibbs Sprycel för behandling av leukemi samt företagets bröstcancermedel Ixempra, som ej marknadsförs i Europa som den indiska regeringen tänker införa tvångslicenser på. Det innebär att billigare kopior kan tillverkas av indiska företag för den nationella marknaden.

I mars förra året beslutade den indiska regeringen om tvångslicens för Bayers läkemedel Nexavar för behandling av njurcancer. Sedan dess har ett företag producerat och säljer en version av Nexavar till ett betydligt lägre pris. 

Konflikten mellan indiska tjänstemän och de stora läkemedelsföretagen har pågått i flera år och många menar att införandet av tvångslicenser är enda möjligheten för att livräddande behandlingar ska vara möjliga för Indiens gigantiska befolkning. Generiskt Nexavar är enligt den indiska tidningen Indian Express 95 procent billigare än originalet, och Herceptin liksom de två andra nya cancerläkemedlen under lupp är alla tre betydligt dyrare än Nexavar.

Samtidigt har Roche som marknadsför Herceptin tagit egna steg för att bredda tillgången i Indien. I våras inledde företaget ett samarbete med ett indiskt företag för produktion av Herceptin och Mabthera för behandling av lymfom och reumatoid artrit för försäljning i Indien. 

Försäljningen av medlen kommer att ske under andra namn för att skydda prissättningen i USA och Europa och beräknas starta i år i Indien.