Annons
Fler farmaceuter knyts till primärvården i England

Fler farmaceuter knyts till primärvården i England

Ett nytt system med primärvårdsnätverk gör farmaceuterna tydligare till en del av primärvården.

1 feb 2019, kl 11:18
0

Annons

Under 2019 inleds en reform av primärvården i England som bland annat kommer att öka invånarnas tillgång till kliniska farmaceuter. Enligt den nationella hälso- och sjukvårdsmyndigheten NHS handlar det om den största primärvårdsreformen på 15 år.

Extra investeringar på flera miljarder pund ska öka tillgängligheten till familjeläkare, ge läkarna mer tid med patienterna och förstärka primärvården med sammanlagt 20 000 nya medarbetare. Dessa ska rekryteras bland farmaceuter, sjukgymnaster, underläkare, paramedicinare och socionomer.  Tanken är dels att dessa ska kunna avlasta allmänläkarna och dels att primärvården ska kunna erbjuda en bredare arsenal av kunskap och behandlingar.

Reformen innebär att primärvården ska organiseras i lokala primärvårdsnätverk (primary care networks). Ett sådant kan byggas upp genom att flera allmänläkarmottagningar samlas i ett nätverk som tillsammans delar på vårdansvaret för 30 000-50 000 invånare. Med ekonomiskt stöd från NHS England ska varje nätverk steg för steg rekrytera nya medarbetare från andra professioner.

Under 2019 ska varje nätverk enligt planerna rekrytera en klinisk farmaceut och en socionom. NHS täcker 70 procent av lönekostnaden. Under de kommande åren ökas NHS-finansieringen så att även sjukgymnaster, underläkare och paramedicinare kan rekryteras.

År 2024 ska den NHS-stödda uppbyggnaden vara klar. Då kan ett primärvårdsnätverk i typfallet ha fem kliniska farmaceuter,(ungefär en per allmänläkarmottagning), tre socionomer, tre sjukgymnaster, två underläkare och en paramedicinare.

Företrädare för olika farmaceutiska organisationer i England välkomnar reformen. Bland dem som uttalat sig finns Sara Gidley som är ordförande för den engelska delen av Royal Pharmaceutical Society som arbetar på ideell bas med farmaceutisk yrkes- och kunskapsutveckling.

– Den här nyheten erbjuder stora möjligheter för farmaceuter och är ett verkligt erkännande av värdet som vi kan tillföra för patienter och för annan vårdpersonal, sade hon i ett uttalande på organisationens webbplats.

– Inom primärvårdsnätverken kan vår profession integreras ännu bättre i det multidisciplinära teamet.

I Sverige har frågan om hur farmaceuternas kompetens kan tas bättre till vara i vården diskuterats i många år. Som Läkemedelsvärlden rapporterat finns en ökad efterfrågan på kliniska farmaceuter även i vårt land.

Regionerna har ofta egna kliniska farmaceuter som arbetar på sjukhusen, men även inom primärvården. Dock anser bland andra Sveriges farmaceuter att farmaceuterna är underutnyttjade i primärvården, något som den fackliga organisationen framhöll i sitt remissvar på ett betänkande från primärvårdsutredningen Samordnad utveckling för god och nära vård. Denna utredning ska slutredovisas senast 31 mars 2020.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng