Annons
Kräver tillbaka pengar från engelska apotek

Kräver tillbaka pengar från engelska apotek

Brittiska regeringen kräver tillbaka drygt 570 miljoner kronor från engelska apotek.

18 maj 2016, kl 08:11
0

Under de kommande fyra månaderna kommer regeringen i England att kräva tillbaka 48 miljoner pund, motsvarande drygt 570 miljoner svenska kronor, från de engelska apoteksentreprenörerna. Dessutom hotar ytterligare nedskärningar efter oktober 2016, skriver Pharmaceutical journal.

Anledningen är att apoteken fått för mycket pengar. Det engelska hälsodepartementet kräver tillbaka pengarna och det ska genomföras genom minskad ersättning för generiska läkemedel i en viss klass.

Ersättningen ska minskas med 12 miljoner pund, 142 miljoner kronor, i månaden från juni till september i år, för att få tillbaka pengar som apoteken fått över den godtagbara toleransen på 800 miljoner pund för 2015-2016. Departementet planerar även att i samråd med apoteksentreprenörernas gemensamma förhandlingsorgan, PSNC, se över den framtida finansieringen.

PSNC medger att marginalnivåerna för den specifika kategorin var höga år 2015-2016, men motsätter sig fortfarande en sänkning av ersättningen.

Det ekonomiska nedslaget är en del av regeringens planer på att minska apoteksbudgeten med 170 miljoner pund.

Peter Cattee, ordförande för PSNC, menar, i ett uttalande i Pharmaceutical journal, att ministrarna inte vill rucka på beslutet att minska finansieringen av apoteken.

– Vi är mycket pessimistiska till vad samrådet om apotekens framtid kommer att resultera i. Vi är också mycket oroade över att NHS, det statliga brittiska National health service, och regeringen inte har varit tydliga med sina mål, och vi rekommenderar starkt alla apoteksentreprenörer att göra allt de kan för att minska finansieringskostnaderna.