Annons
Fler danska flickor vaccineras mot hpv-virus

Fler danska flickor vaccineras mot hpv-virus

“Det ser ut som att kurvan har vänt” kommenterar läkare från den danska Sundhedsstyrelsen.

27 sep 2017, kl 09:05
0

Annons

Enligt nya siffror från Statens Serum Institut har omkring 4200 vaccinationer givits varje månad mellan mars och augusti i år. Förra året var den siffran 2200.

– Det kan tyda på att många har fått tillbaka förtroendet för det danska barnvaccinationsprogrammet, säger överläkare Bolette Søborg från Sudhetdsstyrelsen (Folkhälsoinstitutet) till danska medier.

Andelen danska flickor som tagit hpv-vaccin har de senaste åren sjunkit, som Läkemedelsvärlden.se skrivit om tidigare.

– Det ser ut som att kurvan har vänt. Det är en mycket positiv signal, säger Bolette Søborg.

Vad medierna rapporterar och vad människor i umgängeskretsen säger om vaccin har stor betydelse för om föräldrar väljer att vaccinera. I Danmark sändes bland annat en tv-dokumentär där en rad oförklarliga symtom associerades med hpv-vaccin. Stora studier har efter det visat att inga sådana samband har kunnat påvisas.

Danmark har dock en lång väg kvar till målet om 90 procents vaccinationstäckning. Idag är en tredjedel av flickorna födda 2003 helt vaccinerade och 55 procent av de som är födda 2002. En informationsinsats ska pågå till och med slutet av 2018.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng