Annons
Nytt alzheimerläkemedel misslyckas i fas III

Nytt alzheimerläkemedel misslyckas i fas III

Substansen förbättrade inte kognition och livskvalitet hos patienter med mild till måttlig sjukdom.

27 sep 2017, kl 08:01
0

Annons

Bioteknikbolaget Axovant meddelar i ett pressmeddelande att deras alzheimer-substans interpirdin inte nådde de primära effektmåtten förbättring av kognition och dagliga aktiviteter, i en nyligen avslutad fas III-prövning.

Interpirdin är en så kallad 5-HT6-antagonist som verkar genom att öka frisättningen av signalsubstansen acetylkolin i hjärnan. Acetylkolin tros ha en betydande roll för kognitionen, som vakenhet, minne och bedömningsförmåga – delar som försämras vid Alzheimers sjukdom.

I Axovants fas III-studie undersöktes effekten av interperdin på de primära effektmåtten kognition och daglig aktivitet hos patienter med mild till måttlig Alzheimer, som samtidigt behandlades med den godkända acetylkolinesterashämmaren donepezil.

De 1 315 patienterna i åldern 50 till 85 år som ingick i den dubbelblinda randomiserade studien fick antingen interpirdin, 35 milligram per dag i tablettform, eller placebo.

Studien pågick i 24 veckor och resultaten bedömdes utifrån en baslinje uppmätt innan studien startade. Analysen av studieresultaten visar att interpirdin i kombination med donepazil inte hade bättre effekt på kognition och dagliga aktiviteter än behandling med enbart donepazil.

I ett uttalande säger Axovants vd, David Hung, att man är ”extremt besvikna över studieresultaten”. Bolaget ger dock inte upp om interpirdin utan planerar att genomföra en fas II-studie med substansen i patienter med Lewykroppsdemens.

Axovant är ett bioteknikbolag med säte på Bermudas och med huvudkontor i London och ytterligare kontor i Basel och New York. Bolaget är listat på New York-börsen och aktien föll med mer än 70 procent efter de negativa fas III-resultaten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng