”Inte upp till EMA:s anställda att avgöra”
Ny lämnar EMA lokalerna på Canary Wharf i London. Myndigheten kommer dock fortfarande att behöva hyra för dem i 20 år till.

”Inte upp till EMA:s anställda att avgöra”

Ambassadör Christer Asp lägger inte så stor vikt vid nyheten om att EMA:s personal vill flytta till Amsterdam.

27 sep 2017, kl 14:32
0

Nyligen publicerade den europeiska läkemedelsmyndigheten resultaten från en enkät bland EMA:s omkring 900 anställda om hur personalen såg på sin framtid på myndigheten när den flyttas. En stor del kommer inte att arbeta kvar om myndigheten hamnar någonstans där de inte vill bo, visar enkäten. Men namnen på städerna framgår inte.

Nyhetssajten Politico Europe kommer nu med uppgifter om vilka städer som föredras av EMA:s anställda. Sajten citeras av flera medier, bland andra Reuters och TT. Enligt Politico är Amsterdam EMA-personalens förstahandsval, följt av Barcelona och Wien. Sajten skriver också att enkätsvaren visar att nio av tio EMA-anställda skulle sluta om myndigheten flyttade till Warsawa, Bukarest eller Sofia.

Men ambassadör Christer Asp som leder Sveriges EMA-sekretariat vill inte lägga så stor vikt vid enkäten.

– Vi har vetat länge att personal som kommer från Frankrike, Spanien och Italien inte har Stockholm på sin topplista, säger han. Det här är en partsinlaga från personalen. Det är inte de som ska avgöra var EMA ska ligga i framtiden.

Men det blir ju ett stort problem för myndighetens verksamhet om en stor andel av personalen slutar?
– Nu säger personalen att de slutar om EMA hamnar på vissa ställen, svarar Christer Asp. Det återstår väl att se. Det viktigaste som vi ser det är att man kan flytta EMA utan störningar i verksamheten och att EMA hamnar i en vetenskaplig miljö. Där har vi lämnat ett starkt bud. Det är inte personalen som ska avgöra var EMA ska hamna utifrån var de skulle vilja bo. Det ska avgöras utifrån en mer vetenskaplig bedömning och utifrån vad som är bra för organisationen.

EU:s ledare ska behandla EMA-frågan vid sitt nästa möte i oktober. Ett beslut ska tas efter omröstning i november.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng