Finland vill också ha EU:s läkemedelsmyndighet

Finland vill också ha EU:s läkemedelsmyndighet

Nu ger sig även Finland in i kampen om den stora läkemedelsmyndigheten EMA efter Brexit.

17 mar 2017, kl 09:45
0

Annons

Det meddelade den finska regeringen idag fredag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det placerar landet i sällskap med med flera andra medlemsländer, bland dem Sverige, Danmark, Spanien, Frankrike, Italien och Irland, som också vill få myndigheten till sitt respektive land.

Förslag från det finska parlamentet om att försöka få den europeiska läkemedelsmyndigheten till Finland kom redan i oktober förra året, vilket då välkomnades varmt av branschorganisationen Pharma Industry Finland.

– Finland uppfyller EMA:s krav på välutbildad arbetskraft och en hög nivå på medicinsk expertis. Vi kan erbjuda välfungerande infrastruktur och ett säkert land, sa organisationens chef Jussi Merikallio då i ett uttalande.

Finlands social- och hälsominister Pirkko Mattila sa till finska Yle, i samband med förslaget från parlamentet, att hon var försiktigt hoppfull om möjligheterna att få EMA till Finland. Nu har alltså regeringen beslutat att formellt ansöka om värdskapet, så snart Brexit är klart.

I Helsingfors ligger redan EU:s kemikaliemyndighet, ECHA. EMA är med sina närmare 900 anställda EU:s tredje största myndighet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng