Annons
Regeringen vill ha rådslag om framtidens cancervård
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Regeringen vill ha rådslag om framtidens cancervård

Aktörer har bjudits in för att bidra med underlag till regeringens långsiktiga arbete med cancerfrågor.

17 mar 2017, kl 11:20
0

Annons

Bland aktörerna finns bland annat företrädare för professionerna, vårdgivare och branschorganisationer och experter på området. Rådslaget kommer att bestå av flera möten i olika format, bland annat runda bordssamtal och mindre möten med enskilda aktörer.

Det som ska diskuteras är hur vården behöver utvecklas, hur det förebyggandet arbetet kan förbättras och hur patienterna bättre kan involveras.

Bakgrunden är att antalet personer som lever med cancer kommer att öka stort de kommande decennierna. Detta beror till stor del på att vi lever längre och att vi har fått allt mer framgångsrika cancerbehandlingar.

– Trots stora insatser kommer cancer att bli en allt större utmaning för samhället och vården. Det är därför viktigt att vi har en tydlig inriktning för det mer långsiktiga arbetet. Den formar vi bäst tillsammans med patienter, läkare, sjuksköterskor och andra experter på området, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Enligt en uppskattning kommer 100 000 personer att få en cancerdiagnos år 2040. i dagsläget får omkring 60 000 personer i Sverige en cancerdiagnos varje år.  Enligt vissa beräkningar kan kostnaderna för cancervård ha ökat med 90 procent till år 2040 jämfört med idag, skriver regeringen.

Mötena kommer att ske under våren och sommaren 2017. Slutsatserna ska bidra till utformningen av regeringens politik kring cancervården.

Regeringen har även satt upp en särskild epost-adress som enskilda som vill bidra till rådslaget kan maila sina synpunkter till (för adressen, se regeringens sida).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng