Annons
Varnar för giftiga tabletter mot tandsprickning

Varnar för giftiga tabletter mot tandsprickning

Den homeopatiska produkten har höga halter belladonna och kan innebära en risk för barn, meddelar FDA.

30 jan 2017, kl 10:55
5

Laboratorieanalyser utförda av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA visar att vissa homeopatiska preparat som används för att lindra besvär vid tandsprickning hos barn kan innehålla höga halter av belladonna. Det meddelar FDA på sin hemsida.

Läkemedelsmyndigheten uppmanar nu föräldrar och vårdgivare att inte använda produkten och utfärdar en varning om att tabletterna kan utgöra en risk för bebisar och yngre barn. Föräldrar uppmanas också att söka omedelbar vård om barnet uppvisar tecken på till exempel kramper, andningssvårigheter och extrem trötthet.

– Det är svårt att säga hur barn under två år reagerar på belladonna, vilket innebär att de utsätts för en onödig risk, säger Janet Woodkock, chef för avdelningen för forskning och läkemedelsutvärdering på FDA, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Belladonna är en giftig växt som bland annat innehåller atropin. Atropin är ett antikolinergika som verkar genom att tillfälligt blockera vissa nervändar. Det i sin tur minskar utsöndringen från körtlar och gör att vissa muskler slappnar av och att hjärtat slår snabbare.

FDA:s laboratorietester visade att halten belladonna i tandsprickningstabletterna i vissa fall kraftigt översteg vad som var angivet på förpackningen. Myndigheten har kontaktat företaget bakom produkterna och bett dem dra tillbaka dem från marknaden. Företaget har i dagsläget inte gått med på att göra det.

De homeopatiska tandsprickningsprodukterna har inte utvärderats eller godkänts av FDA avseende effekt och säkerhet. Myndigheten skriver dock på sin hemsida att man inte känner till att de har några bevisade hälsofördelar vid tandsprickning hos barn.

Redan i höstas gick FDA ut med en varning för de homeopatiska produkterna sedan man fått in rapporter om biverkningar.

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. “Belladonna är en giftig växt som bland annat innehåller atropin. Atropin är ett antikolinergika som verkar genom att tillfälligt blockera vissa nervändar.” Citat ur LmV

    Kommentar: Växten heter Atropa Belladonna och atropin är ett antikolinergikum som blockerar kolinerga muskarinreceptorer. Dessa receptorer finns förvisso till viss del presynaptiskt (på nervändar), men de är rikligt förekommande i all glatt muskulatur, hjärtat, i CNS och i exokrina körtlar. “Antikolinergika” är pluralis av antikolinergikum.

    Det var en nyhet att ett homeopatiskt medel kan innehålla någon mätbar halt av annat än vatten. Dessutom lär man väl knappast ge tabletter till bebisar? Detta låter som en skröna!

    • Produkten heter Hylands homeopathic teething products och tillverkas av företaget Standard Homeopathic Company i Los Angeles. Denna plus mer info finns på FDAs hemsida.

  2. @L Nilsson
    Tyvärr är det inte en skröna och kan lätt beläggas via FDA (https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/InformationbyDrugClass/ucm523936.htm). Växten med det vetenskapliga namnet Atropa belladonna L. bör på svenska kallas belladonna (https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/skud/vaxtnamn/vaxtnamn/), och huruvida substansen verkar pre- eller postsynaptiskt är väl ointressant eftersom resultatet ändå är att nervsignalen inte når fram.
    Jag kan inte låta bli att undra över vilket behov du uppfyllde med din kommentar. Den enda petimeterinvändning som saknas är att atropin är ett racemat och den aktiva komponenten borde betecknas l-hyoscyamin. Det är bara påståendet om en skröna som motsäger att det rör sig om homeopatiskt strumpdockeri.
    /—–/
    @Maria – produktnamnet torde vara tämligen ointressant då produkten inte får säljas i Sverige eftersom den inte är godkänd av Läkemedelsverket. Ibland har Sverige en bra lagstiftning även för homeopati.
    /—–/
    Ta-hem-påstående i denna rapportering är att trots påståenden om hög produktionskvalitet fast det vanligen inte finns något att mäta varierar dosen alkaloid mätt som skopolamin eller atropin per tablett i en av de undersökta produkterna från under detektionsgränsen till över 1 mg… Detta är oförenligt med tanken om att varje avdelad dos av ett läkemedel ska kunna förväntas ge samma effekt.