Strängare krav för homeopati i USA

Strängare krav för homeopati i USA

Amerikanska konsumentverket stramar upp riktlinjerna för hur homeopatiska preparat får marknadsföras.

21 nov 2016, kl 13:32
10

Annons

I ett nytt policydokument ställer den amerikanska motsvarigheten till konsumentverket och konkurrensverket, the Federal Trade Commission, FTC, samma krav på homeopatiska produkter som på andra preparat som gör anspråk på att fungera läkande eller behandlande. Det innebär att alla företag som säljer dessa produkter i USA måste stå på en tillförlitlig vetenskaplig grund för att påstå att en deras produkter har någon verkan.

Homeopati är sedan 1700-talet en alternativ medicinsk teori. Den baseras på antagandet att ett sjukdomsalstrande ämne i grav utspädning kan bota personer från samma sjukdom. Inga vetenskapliga studier har kunnat bevisa detta antagande.

Även i Sverige har åtgärder tagits för att strama upp kring marknadsföring och försäljning av alternativa hälsoprodukter. I somras beslöt den svenska regeringen att ta bort möjligheten till dispens för antroposofiska medel som har funnits sedan 1993. Från och med 2018 ska ingen särreglering finnas för antroposofiska medel i den svenska lagstiftningen.

Amerikanska FTC konstaterar att då homeopatiska produkters verkan endast baseras på traditionella homeopatiska teorier och inga riktiga vetenskapliga metoder, innebär det att marknadsföringen av dessa produkter sannolikt är vilseledande. Men med tydlig tilläggsinformation kan de homeopatiska produkterna ändå följa lagen. För detta krävs att etikett och förpackning har tydlig information där det står att det inte finns några vetenskapliga bevis att preparat fungerar, och att teorin om produktens effekt endast bygger på homeopati, vilket inte accepteras av medicinska experter av idag.

10 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Undrar om inte det färgstarka medicinalrådet Åke Wahlquist förklarade homeopatika, som att det var som hälla en flaska whisky i Strömmen och sedan nedströms hinka vatten och sälja som whisky. Som pensionär skrev han en bok om alkoholhaltiga drycker med dedikationen: Till mina vänner som jag svingat en bägare med.

  2. Här finns en artikel om Åke Wahlquist och hans två böcker Soln-Anders och Gamla drycker. Soln-Anders droppar var en hostmedicin, som jag hörde talas om i tonåren när jag sommarjobbade på järnvägen. En gubbe berömde Soln-Anders som mycket stark för den kokade i skeden. Det berodde på att eter fanns i hostmixturen. Eter såldes receptfritt på apoteken på 80-talet och missbrukades och särskilt av samer. På farmakognosin dog en laborant på 70-talet i en eterexplosion. https://www.dn.se/arkiv/familj/ake-wahlquist/

  3. Endast de homeopatikum som kallas nosoder är baserade på “sjukdomsalstrande ämne i grav utspädning”. Ett klassiskt homeopatiskt medel består av utspädning av ett ämne som hos friska framkallar samma sjukdomsbild som det behandlar. En annan princip helt utan vetenskaplig förankring…

  4. När jag sommarjobbade på järnvägen fanns en järnvägsarbetare, som tidigare turnerat på landsbygden, som homeopat med ögondiagnostik som specialitét. Han hade en medhjälpare, som satt bland patienterna och diskuterade deras sjukdomar. Sedan gick han in till homeopaten först och beskrev deras utseende och sjukdomar. Sedan visste homeopaten exakt vad de led av när han tittade dem i ögon, viket imponerade på hans patienter. Förrådschefen på SJ mådde inte bra och han vände sig till exhomeopaten och sa kan du inte ge mig någon medicin jag kan hämta ut från apoteket. Han plockade fram ett papper och penna samt såg tankfull ut. Jag manövrerade diskret så jag kunde läsa receptet över hans axel. Det var ett halvdussin receptfria droger, men jag minns tyvärr bara cikoria. Det var 2 år innan jag kom på att söka in på Farmis. Förrådschefen fick senare diagnosen Addisons sjukdom efter att fått pigmentförändringar. Det var roligt att jobba på järnvägen och åka motordressin eller stå på en vagn i ett gruståg och med en spak och släppa ner grus och makadam på spåret. Vi var nog 100 man minst och inga gnällspikar. Ett par stycken stod för underhållningen och var suveräna historieberättare.

  5. Det var bra att jag kom in på min period, som järnvägsarbetare. Tidigare har jag tyckt att begravning och gravsten är onödigt. Nu tycker jag att gravsten är mycket viktigt för där skall stå: Rallaren, som blev apotekare, men ändå inte lyckades förhindra att arbetsgivaren Apoteket AB spårade ut totalt. Det är bra i sig, men bäst av allt är uppståndelsen som skapas därmed direkt efter min död och det redan före Jesu återkomst.

  6. Märkligt att det är en sådan häxjakt på homeopatiska medel . Varför sådan rädsla när det ” ändå inte fungerar”.
    Eller har det att göra med att det inte går att tjäna så mycket pengar på homeopatin för det går ju inte att skylla på ” år av forskning “.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng