Annons
Åtta rekommenderade godkännanden i januari
Åtta läkemedel rekommenderades godkännande vid CHMP:s februarimöte. Mötet var också den vetenskapliga kommitténs sista i London.

Åtta rekommenderade godkännanden i januari

Året inleddes med flera nya läkemedel när EMA:s vetenskapliga kommitté möttes.

30 jan 2017, kl 10:18
0

Flera nya läkemedel för olika typer av artrit fick rekommenderade godkännanden när den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP möttes i slutet av förra veckan.

Tofacitinib, med produktnamnet Xeljanz, fick ett positivt omdöme för att behandla reumatoid artrit.

Biosimilarerna Amgevita och Solymbic, båda med substansen adalimumab, fick också positiva omdömen. Även dessa behandlar reumatoid artit och en rad andra inflammatoriska sjukdomar, bland annat Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Två substanser fick positiva omdömen för ansökningar med så kallat informerat samtycke, det vill säga där ansökningarna baseras på data från ett tidigare godkänt läkemedel, då det företag som äger rättigheterna för det godkända läkemedlet har givit sitt samtycke till att deras data används.

Dessa två substanser var umeclidinium (Rolufta) för behandling av KOL och tadalafil (Tadalafil Lilly) för behandling av erektil dysfunktion och tecken på benign prostatahyperplasi.

Ett hybridläkemedel, det vill säga ett läkemedel vars ansökan baseras delvis på resultat från prekliniska och kliniska tester från en referensprodukt och delvis på nya data, fick också ett rekommenderat godkännande. Metotrexat, här med produktnamnet Jylamvo, fick ett positivt omdöme för behandling av reumatologiska sjukdomar och psoriasis samt för underhållsbehandling av akut lymfatisk leukemi, ALL.

Två generiska läkemedel fick rekommenderat godkännande. Miglustat (Yargesa) för behandling av Gauchers sjukdom, en ovanlig ärftlig sjukdom som beror på brist på ett enzym, och daptomycin (Daptomycin Hospira) för behandling av bland annat svåra hud- och mjukdelsinfektioner.