Annons

FDA publicerar lista på läkemedel med svåra biverkningar

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA publicerar en lista med
läkemedel som utreds extra noga vad gäller säkerheten. Listan finns på
myndighetens hemsida och väcker upprörda känslor hos vissa i branschen.

8 sep 2008, kl 12:12
0

Det är en lag som började gälla förra året som lett till att FDA nu lägger ut listan på sin hemsida. Lagen säger att myndigheten är skyldig att informera allmänheten om vilka läkemedel som de fått in rapporter om allvarliga biverkningar på.  På den första listan som lades ut i fredags finns 20 olika läkemedel upptagna. Bland dessa finns Cymbalta (duloxetin) från Eli Lilly som kopplas till urinretention, Tyverb från Glaxo Smith Kline (lapatinib) som lett till leverskador och BiogenIdec:s Tysabri (natalizumab) som kopplats till hudcancer.  

Företagen som tillverkar läkemedlen har blivit informerade om att de kommer att hamna på listan och FDA uppmanar både dem och allmänheten att vara noggranna med att rapportera in ytterligare fall av biverkningar på dessa läkemedel.

Men listan uppskattas inte av alla och den har redan fått kritik från flera håll. På läkemedelsindustrins branschorganisation PhRMA, varnar man för att listan kan väcka oro hos patienter som kanske vill sluta sin behandling när de hittat sitt läkemedel där.  Thomas Moore, forskare vid the Institute for Safe Medication Practice säger att den innehåller alltför knapphändig information.
– Om en sådan lista ska ha något säkerhetsvärde måste den innehålla mycket mer detaljer om läkemedlen och inte bara en kort mening om att de kan vara farliga, säger han till nyhetsbyrån First Word.

FDA uppger att de kommer att uppdatera listan fyra gånger om året.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng