Annons

FDA kritiseras för dålig kontroll

FDA får skarp kritik i en rapport till amerikanska kongressen. Övervakningen av fabriker som tillverkar läkemedel är undermålig och de som varnats följs inte upp.

28 okt 2008, kl 12:22
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, klarar inte övervakningen av de fabriker som tillverkar läkemedel till den amerikanska befolkningen. Kritiken kommer från GAO (Government Accountability Office) som i sin rapport detaljerat visar hur FDA misslyckats med sina inspektioner.

Efter heparinskandalen
har inspektioner av fabriker blivit ett hett ämne och föremål för diskussion i den amerikanska kongressen
Mellan 2002 och 2007 varnade FDA 15 fabriker utomlands för att ha allvarliga brister i sina säkerhetssystem. Men man följde i få fall upp varningarna. Enligt rapporten från GAO inspekterade myndigheten bara fyra av de kritiserade fabrikerna, och först två till fem år senare.

För att förbättra
inspektionerna rekommenderar GAO att FDA gör lika många inspektioner av fabriker i andra länder som man gör i USA. Vilket skulle vara en utmaning, det skulle ta 13 år att besöka alla. Men, konstaterar GAO, exakt hur många år det skulle ta är svårt att säga eftersom deras granskning visat att FDA inte vet från hur många ställen det kommer läkemedel.
Som ett resultat av heparinskandalen och den senaste tidens diskussioner har FDA nyligen beslutat att stationera inspektörer i Indien och Kina.