Annons

Polio ökar

Efter att ha ansetts som på god väg att utrotas har fall av polio börjat öka och sjukdomen har nu spridits till nya länder. WHO har i sin nya studie funnit tio nya länder där sjukdomen brutit ut.

28 okt 2008, kl 11:29
0

Annons

Världsorganisationen WHO har sedan i våras funnit tio nya länder där polio brutit ut, förutom de fyra länder där sjukdomen sedan tidigare har en begränsad utbredning, Afghanistan, Indien, Nigeria och Pakistan. Och i de fyra länderna har antalet insjuknade mer än fördubblats sedan 2007.

I Afrika har WHO funnit insjuknade så långt söder ut som  Angola och så långt västerut som Etiopien. Experterna beräknar att för varje funnen smittad finns åtminstone 200 fall till.
Det har, enligt New York Times, varit utbrott av såväl typ 1 polio som typ 3 polio, vilket är speciellt oroande. WHO började nämligen 2005 koncentrera sig på att vaccinera mot typ 1 polio.

Pakistan, där smittspridningen
tycks ha varit snabbast har nu 86 000 vaccinationsteam som går från hus till hus och ger barnen oralt vaccin. Däremot är det betydligt svårare att nå barnen i gränsområdet till Afghanistan eller på andra sidan gränsen eftersom området är osäkert för vaccinationsteamen.
Nigeria vars norra provinser är utbrottets epicenter i Afrika sade, enligt New York Times, nyligen upp chefen för landets vaccinationsprogram.