FDA granskar vuxnas självmordsrisk vid antidepressiv behandling

Det amerikanska läkemedelsverket FDA ska granska data från de senaste årens studier på antidepressiva läkemedel för att se om de ger samma ökade självmordsrisk hos vuxna som hos barn.

29 sep 2004, kl 12:40
0

Annons

Nyligen meddelade FDA att man vill skärpa varningstexterna om ökad självmordsrisk hos barn och ungdomar för samtliga SSRI och även vissa tricykliska antidepressiva läkemedel. Nu går man vidare och undersöker om motsvarande självmordsrisk finns även för vuxna. FDA börjar med att titta på några av de större kliniska studierna, men totalt kan man med hjälp av ny analysteknik vid Columbia universitetet, USA analysera 234 kliniska studier på sammanlagt 40 000 deprimerade vuxna.
Det är redan känt att vuxna patienter i kliniska depressionsstudier begår självmord i samma utsträckning oavsett om de får ett antidepressivt läkemedel eller placebo. Den analysen gjordes av etiska skäl för att ta reda på om patienter som fick placebo hade en större självmordsrisk är de som fick aktiv behandling.
Med den nya analysen får man också säkrare data för yngre vuxna. I de senaste varningarna som FDA gjorde drog man gränsen vid 18 år, men för åldersgruppen 18 till ett par år över 20 finns en ökad osäkerhet, påpekar en av FDAs experter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng