Färre frågar om andra läkemedel

Överlevnaden för dem som drabbas av till exempel bröstcancer och hjärtkärlsjukdomar förbättras. Däremot tycks vårdpersonal bli sämre på att fråga patienter om vilka läkemedel de använder.

3 dec 2013, kl 12:26
0

För några år sedan, 2009, uppgav betydligt fler patienter, att vårdpersonal frågat dem om och vilka andra läkemedel de använde. Vid den senaste undersökningen hade det så kallade PUK-värdet (Patientupplevd kvalitet) sjunkit med cirka 10 procentenheter till 60. Det är ett av de mer förvånande resultaten som redovisas i Socialstyrelsens och Sveriges Kommuner och Landstings, SKL senaste öppna jämförelser av hälso- och sjukvården i landet.

Varför vårdpersonal frågar mer sällan idag har Katarina Wiberg Hedman på SKL ingen uppfattning om.
– Nej jag har också noterat den här försämringen. Den förvånar mig, vikten av följsamhet diskuteras ju så mycket idag. Jag har inte någon förklaring till försämringen.

I den senaste upplagan av Öppna jämförelser där resultat för landstingen jämförs syns fortfarande relativt stora skillnader mellan olika landsting och sjukhus inom flera områden. När det gäller frågor om andra läkemedel ligger till exempel Norrbotten sämst till med ett PUK-värde på 53 medan Dalarna ligger tio procentenheter högre.

Generellt överlever fler som drabbats av svår sjukdom, till exempel har femårsöverlevnaden i bröstcancer förbättrats med sex procent under 2000-talet. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng