Fler bevis för att omega-3 har effekt vid Alzheimers sjukdom

Ny forskning vid Karolinska institutet stärker bevisen för att omega-3 kan ha gynnsam effekt vid vissa former av Alzheimers sjukdom.

4 dec 2013, kl 10:45
0

Befolkningsstudier talar för att omega-3 kan skydda mot att utveckla Alzheimers sjukdom. Hos patienter med sjukdomen har man tidigare noterat lägre nivåer än normalt av bland annat dokosahexaensyra, DHA, en av omega-3-fettsyrorna i hjärnan.

Forskare vid Karolinska institutet har nu tittat på effekterna av de här fettsyrorna hos patienter som redan insjuknat.I den här studien, publicerad i Internal Medicine, som ingår i ett större projekt, OmegAD, har forskarna undersökt om kosttillskottet förändrar fettsyraprofilen i centrala nervsystemet hos patienter med mild Alzheimers sjukdom.I studien deltog 33 patienter varav 18 patienter fick omega-3 och 15 patienter fick placebo dagligen under sex månader.

Resultatet visar att patienterna som fick kosttillskott hade förhöjda nivåer av DHA och en annan omega-3-fettsyra, eikosapentaensyra, EPA i ryggmärgsvätskan som omger centrala nervsystemet och i blodet. I placebogruppen sågs ingen förändring.Ju högre nivåer av framförallt DHA desto större blev förändringarna i ryggmärgsvätskan av så kallade markörer för Alzheimers sjukdom och inflammation.

Resultatet talar för att omega-3-fettsyrorna kan överföras till hjärnan över den så kallade blodhjärnsbarriären, men mycket forskning kvarstår innan man vet om och hur fettsyror kan användas vid behandling av Alzheimers sjukdom, påpekar forskarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng