Öppna jämförelser för läkemedel

Stora skillnader vid användning av lugnande medel mellan landstingen och en långsamt minskande antibiotikaförskrivning. Det är några av slutsatserna av de öppna jämförelserna som nu presenterats.

14 jun 2013, kl 15:14
0

Det är första gången som Socialstyrelsen redovisar en samlad öppen jämförelse av landstingens läkemedelsanvändning. I en 72 sidor omfattande rapport, som tagits fram tillsammans med Läkemedelsverket och Sveriges Kommuner och Landsting, har statistik från nationella register sammanställts. Underlaget till sammanställningen består av tidigare publicerad data ur flera nationella register som har funnits spridda hos de olika aktörerna.

I rapporten går bland annat att läsa att antibiotikaförskrivningen minskar långsamt men att det finns skillnader mellan landstingen. Regelbunden användning av lugnande medel eller sömnmedel är ett annat område där det finns stora lokala variationer.

Det framgår också att personer över 75 år behandlas med i genomsnitt fem läkemedel på samma gång och elva procent av personer över 75 behandlas med tio eller fler läkemedel samtidigt. Så mycket som var tionde person förskrivs läkemedel som bör undvikas av äldre.

Eftersom det saknas indikatorer på ett antal högprioriterade områden som läkemedelsanvändning av bland barn, kommer Socialstyrelsen presentera en plan i september som syftar till att öka samarbete mellan landsting och myndigheten.
– Rapporten ger ingen heltäckande bild av detta stora område, men är ett viktigt steg i den fortsatta utvecklingen, säger Göran Stiernstedt, chef för SKLs avdelning för vård och omsorg, i en presskommentar.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng