Inget patent på mänskliga gener

Det ska inte gå att ta patent på mänskliga gener har USAs högsta domstol beslutat. Men det är fritt fram för patent på gener som är framställda på konstgjord väg.

14 jun 2013, kl 11:05
0

USAs högsta domstol har nu avkunnat dom i det uppmärksammade fallet huruvida företaget Myriad Genetics haft rätt att patentera generna BCRA1 och BCRA2. Dessa gener kan kopplas till högre risk för bröstcancer och äggstockscancer och företaget har isolerat generna och utvecklat ett gentest. 

Nu har Högsta domstolen enhälligt beslutat att det inte går att patentera mänskliga gener, och därmed gäller inte Myriad Genetics patent. Däremot är det fortfarande möjligt med patent på gener som framställts på konstgjord väg, så kallad cDNA. 

Domen har tagits emot som en vinst både för forskare som anser att det inte ska gå att patentera gener och biotechindustrin som fortfarande har möjlighet att ta patent på manipulerade gener och specifika gentester. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng