Annons

Färre dödsfall vid självmedicinering

Självtest och självmedicinering är en bra och säker metod för patienter som använder blodförtunnande läkemedel. Det anser engelska forskare.

7 feb 2006, kl 12:40
0

Annons

Forskare vid Oxfords universitet fann efter en genomgång av 14 studier som involverade 3 000 patienter att de som testade sig själva och anpassade dosen warfarin utifrån resultatet hade färre blodproppar och dödsfall än patienter som regelmässigt testades på sjukhus.

? Om man väljer ?rätt patienter? ser man att metoden inte bara är säker, den reducerar också antalet dödsfall, konstaterar forskarna i artikeln som nyligen publicerats i den medicinska tidskriften Lancet.

Forskarna har gått igenom studier från 1989 och framåt. Ingen av studierna har enskilt visat att självtestning är en säkrare metod. Men genom att kombinera resultaten från alla studierna fann man för första gången indikationer på förbättrad överlevnad och färre komplikationer med en kombination av självtestning och självmedicinering.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng