Annons
Farmacevtiska tjänster bortappad fråga

Farmacevtiska tjänster bortappad fråga

Frågan om apoteken ska få ersättning för farmacevtiska tjänster av
samhället eller inte hänger fortsatt i luften. Men den är inte död försäkrar socialdepartementet. Det är bara en del annat som måste komma
på plats först.

14 okt 2009, kl 14:03
1

Annons

Inför omregleringen av apoteken argumenterade professionen för att apoteken skulle få ersättning för farmacevtiska tjänster. Så blev det inte. Handelsmarginalen ska utgöra grunden och incitamentet för att driva apotek bestämde regeringen.

Men regeringen beskriver i propositionen det som angeläget att se över om och i så fall hur apoteken skulle kunna ersättas med offentliga medel för att utföra sådana tjänster. Och regeringen annonserar i propositionen för att TLV ska få uppdraget. Något man ännu inte fått. Det kommer alltså inte att finnas något förslag när omregleringen går in i skarpt läge; alltså när apotek i regi av nya ägare slår upp portarna. Inte heller tycks det i dagsläget som att frågan kommer att aktualiseras under nästa år, några sådana diskussioner har inte förts mellan TLV och regeringen inför nästa års regleringsbrev.
Lennart Axelsson , förbundsdirektör för Sveriges farmacevtförbund beskriver frågan som död.
-Men ändå inte, tillägger han.
-Den sopades under mattan då. Men regeringen har ju sagt att den är intressant, så den är inte helt begravd.

Och det bekräftar Sofia Wallström på Socialdepartementet.
-Det är som vi sagt nästa steg i omregleringen. Regeringen kommer att presentera ett uppdrag till TLV att utreda det här. Avsikten är tydlig.
Men när har hon inget svar på.

På Apotekarsällskapet, som är en sammanslutning av apotekare, finns en viss oro och irritation över att frågan just nu tycks avsomnad. Från föreningens sida uppvaktade man såväl TLV som socialdepartementet före sommaren i hopp om att få gehör för en ersättningsmodell som stimulerar apotek till ett tjänsteutbud och som man menar kan ge mindre aktörer en bättre nisch att konkurrera med, än att vara bra på prisförhandlingar med läkemedelsföretag.

Men det har avvisats av regeringen. Prissättningsmodellen ska vara tillräckligt bra för att apoteken ska få en rimlig lönsamhet.
-Just nu avvaktar vi men förväntar oss att man snart börjar utreda det här. Och hoppas att vi får gehör för våra idéer, säger Hanna Gyllensten ordförande i Apotekarsällskapet.
Men just nu hänger frågan kort sagt i luften.

Läs tidigare delar i vår artikelserie om förberedelser i samband med den nya apoteksmarknaden,
Del ett:  Många turer kring it-lösningar
.
Del två: Osäkerhet om kompetensen

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Då skippar vi väl helt enkelt i att ge farmaceutiska tjänster och så får folket vara utan dessa.
    Återigen, tack för ingenting Göran H

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng