Kräver rättvisa på apoteksmarknaden

Opartisk och kvalificerad rådgivning till konsumenterna. Rätt till
kompetensutveckling och god löneutveckling för apotekspersonalen. Idag
uppmanar Farmaciförbundet regeringen att agera för att detta ska bli
verklighet på den nya apoteksmarknaden.

14 okt 2009, kl 13:43
0

Annons

Under hösten ska den pågående försäljningen av över 600 av landets 946 apotek vara färdig. I en debattartikel i Svenska Dagbladet idag kräver Carina Jansson, ordförande för Farmaciförbundet, att denna försäljning tillfälligt stoppas tills regeringen har rätat ut de frågetecken som fortfarande återstår kring läkemedelssäkerhet, rådgivning och arbetsvillkor på framtidens apoteksmarknad.

Bland annat belyser hon två problem relaterade till försäljning av receptfria läkemedel i dagligvaruhandel; dels kan osäkerheten om lönsamhet för vanliga apotek skrämma bort nya apoteksaktörer, dels ökar risken för felaktig läkemedelsanvändning om personalen saknar farmacevtisk kompetens.
– Frågan om konsekvenserna av försäljning av receptfritt utanför apoteken måste analyseras närmare. Vi anser att läkemedlen ska säljas under direkt uppsikt, det ska vara få produkter och små förpackningar och information borde bara få ges av personal med farmacevtisk kompetens, säger Carina Jansson i ett pressmeddelande från Farmaciförundet.

Hon påpekar också att det IT-stöd som erbjuds för att garantera säker läkemedelanvändning är för dyrt för många nya aktörer.

De villkor som Carina Jansson och Farmaciförbundet efterfrågar för konsumenter, anställda och aktörer på den nya apoteksmarkanden har sammanställts i ett åsiktsprogram bestående av sex punkter, som bland annat berör kollektivavtal, löneutveckling, kompetensutveckling och miljö. I programmet uppmanar man exempelvis Läkemedelsverket att inrätta en dygnet-runt-rådgivning för att säkerställa att konsumenterna har tillgång till oberoende läkemedelsinformation.
 
Under dagen genomför Farmaciförbundet en nationell kampanj på apotek runt om i landet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng