Farmacevtbrist hotar i Danmark

Bristande intresse för farmacevtisk utbildning gör det svårt att på sikt lösa den stora personalbrist som hotar på danska apotek.

22 okt 2001, kl 11:48
0

Rekryteringsproblemen på danska apotek kommer att bli allt mer uttalad under de kommande åren. Liksom här är personalens genomsnittsålder hög och stora grupper väntas gå i pension under de närmaste åren. Många väntas dessutom gå i pension redan vid 60 år. Det skriver tidningen Farmaci (nr 9/2001).

Enligt arbetsmarknadschefen i Apotekerforeningen, Per Rasmussen, måste det sättas in åtgärder på många plan för att lösa situationen. Det handlar bland annat om att skapa ett mer intressant innehåll i arbetet och att ge apoteksarbete mer prestige.

Till förslagen hör också att etablera en farmacevtisk högskola i Jylland. Men det är ett förslag som kanske måste skrinläggas tills vidare eftersom det till och med har varit svårt att fylla de 200 existerade studieplatserna vid Danmarks Farmaceutiske Højskole. Enligt studiechef Ilse Fjalland vid skolan beror det på ett generellt imageproblem i sektorn. Befolkningen vet inte vad en farmacevt är och apoteket är facket enda fönster utåt. De unga ser inte de valmöjligheter som utbildningen ger. Om man ska få fler sökande måste man synliggöra de andra arbetsmöjligheter som finns inom medicinsk och bioteknisk industri.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng