Fem distansenheter för djurläkemedel inrättas

Från årsskiftet kommer rabatt på djurläkemedel endast att ges till veterinärer som beställer från någon av de fem nya distansenheterna som inrättas i Lund, Uppsala, Skara, Eskilstuna och Trollhättan.

22 okt 2001, kl 11:38
0

Apotekets marginal på djurläkemedel har sjunkit kraftigt de senaste åren. För att även i fortsättningen kunna erbjuda rabatterade djurläkemedel till landets veterinärer måste man få ner lagerkostnaderna. Runt årsskiftet träder ett nytt avtal i kraft som innebär att fem nya stora apotek, så kallade distansenheter, för djurläkemedel ska inrättas. Veterinärer som vill ha fortsatt rabatt måste göra sina inköp via dessa enheter. De kommer att ligga i Lund, Uppsala. Skara, Eskilstuna och Trollhättan.
? Orterna är strategiskt utvalda med tanke på var den största delen av animalieproduktionen finns, säger Gunnar Karlsson, djurläkemedelsansvarig på Apoteket. Jordbruket har ändrat karaktär under de senaste årtiondena – utvecklingen går mot allt färre men större jordbruk. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många kunder på de lokala apoteken för att man ska kunna hålla ett fungerande djurläkemedelslager. Det kan också vara svårt för personalen att hålla sig uppdaterade om de olika djurläkemedlen.

Bättre kompetens
Nu samlas specialisterna på djurläkemedel vid de fem distansenheterna och där har man upprättat ett 020-nummer dit både veterinärer och djurägare kan ringa och ställa frågor.
Man räknar med att cirka 40 procent av de receptbelagda djurläkemedlen går till veterinärmottagningar och det är den delen som berörs av det nya avtalet. Privatpersoner som ska hämta ut recept för sina husdjur, eller köpa receptfria läkemedel, kan göra det som vanligt på sitt apotek.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng