Annons

Farmacevt vill skapa
opinion mot monopolet

Med moraliskt stöd från Sveriges Farmacevtförbund har apotekaren Torsten Eklund ansökt om att få öppna ett apotek i Stockholm.
Svaret från Läkemedelsverket var som väntat nej. I Sverige har bara Apoteket AB rätt att driva detaljhandel med läkemedel.

11 apr 2006, kl 11:01
0

– Jag förväntade mig inte heller något annat svar, säger Torsten Eklund.

Men han tycker att konsekvensen av detaljhandelsmonopolet, det han kallar ett sorts de facto yrkesförbud, kommit i bakgrunden av den diskussion som istället kommit att handla om att släppa ett receptfritt sortiment till detaljhandeln.

Vad han främst hoppas på med sin ansökan är att skapa opinion för förändring.
Själv arbetar han liksom ett trettiotal i Sverige utbildade farmacevter numer i Norge.

Bra med protest

Cecilia Bernsten ordförande för Farmacevtförbundet säger att förbundet inte kan stå bakom ansökan, eftersom man vet att det idag inte är möjligt enligt lagen. Det skulle vara att inge falska förhoppningar. Men det hindrar inte att man som facklig organisation kan ge sitt moraliska stöd, menar hon.

– Vi får inte så sällan förfrågningar från apotekare utomlands om vad det finns för möjligheter att öppna apotek här och kan bara svara att det inte är möjligt så som lagstiftningen ser ut.

– Men jag tycker det är bra att någon protesterar på det här synliga sättet. För som fackförbund har vi insett att det för farmacevternas arbetssituation vore solklart bättre med fler arbetsgivare. Och när det gäller vad som är bäst för kunderna beror det på lagstiftningen som omgärdar verksamheten.

Torsten Eklund pekar i sin ansökan speciellt på förhållandena i storstadsområdena.

– Man använder bland annat glesbygden som argument mot att upphäva monopolet. Min erfarenhet från landsbygden är att situationen där ofta är bättre än i Stockholm. Där kan du få dina läkemedel hemkörda. I storstadsområdena kan du få vänta länge på expediering, personalen arbetar under allt större stress och som kund kan du inte uttrycka ditt missnöje genom att välja bort det här företaget.
Läkemedelsverket har förstås avvisat Torsten Eklunds ansökan, med hänvisning till lagen.
? Det är i dagsläget enbart Apoteket som får bedriva handel med läkemedel till slutkund, säger Erica Lindblom.
Förra året fick man in en del ansökningar från detaljhandeln om att få sälja receptfria läkemedel som fick samma svar. Även någon farmacevt har tidigare hört av sig till Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng