Annons

Fågelinfluensavirus utvecklar resistens

H5N1, fågelinfluensaviruset som smittat närmare 400 människor hittills,
har börjat utveckla resistens mot det antivirala läkemedlet Tamiflu.
Dagens medicinlager inför en eventuell framtida pandemi bör därför
bestå av mer än en läkemedelstyp, skriver forskare i Nature.

15 maj 2008, kl 15:22
0

Både Tamiflu (oseltamirvir) och Relenza (zanamivir) är antivirala läkemedel som hämmar neuraminidas, en molekyl i viruset som är av betydelse för spridningen av influensavirus. En forskargrupp i Storbritannien har studerat tre muterade former av neuraminidas som hittats i H5N1-infekterade patienter. Resultatet visar att två av dessa mutationer gör viruset resistent mot Tamiflu medan känsligheten för Relenza kvarstår. Studien finns publicerad online i tidskriften Nature.

Forskarna anser att det bör övervägas hur lämpligt det egentligen är att lagra endast en läkemedelstyp inför en eventuell pandemi. Istället förespråkar de effektiva läkemedelskombinationer, och nämner framgången med antiretrovirala kombinationsbehandlingar vid hiv som ett exempel.

Enligt BBC News har 382 människor smittats av fågelinfluensa orsakad av H5N1, varav 241 har avlidit ? framför allt i Sydostasien. De flesta av dessa har varit i nära kontakt med sjuka fåglar. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng