Annons

Tveksamt med cellgifter vid asbestcancer

Kemoterapi ökar inte livskvaliteten och livslängden för patienter som
lider av så kallad asbestcancer. Slutsatsen dras i en studie som
presenteras i The Lancet.

16 maj 2008, kl 12:49
1

Annons

Malignt pleuramesoteliom, lungsäckscancer, orsakad av exponering för asbest är nästan alltid dödlig och få behandlingsalternativ finns. Nu har en forskargrupp jämfört enbart standardbehandling – bestående av bland annat steroider och strålning ? med tillägg av kemoterapi. Av 409 patienter fick en tredjedel endast standardbehandling, en annan tredjedel fick dessutom mitomycin, vinblastin och cisplatin, och de återstående fick standardbehandling i kombination med vinorelbin.

När resultatet analyserades hade 393 av patienterna avlidit. De två grupper som fick standardbehandling i kombination med kemoterapi levde något längre, 8,5 månader att jämföra med 7,6, men skillnaden var inte signifikant. Däremot sågs en något tydligare skillnad mellan gruppen som fick vinorelbin, jämfört med de övriga. Överlevnadstiden låg där på i snitt 9,5 månader. Ingen skillnad i livskvalitet kunde ses mellan de olika grupperna.

Richard Stephens vid Medical Research Council Clinical Trials Unit i London är en av forskarna bakom studien.
– Medan tusentals är och kommer att bli drabbade av denna dödliga sjukdom betonar vår studie, vilken är en av de få stora studier som någonsin gjorts för den här sjukdomen, hur svårt det är att behandla mesoteliom, säger han till BBC News.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Min man avled i december av denna sjukdom Varvsarbetare i många år med mycket isoleringsjobb. Då fanns väl nästan bara asbest. Är det någon som kan svara mig om detta är att anse som en arbetsskada? Tacksam för kommentar. MVH Britt-Marie