Annons

Cellgifter innan kirurgi bäst

Kvinnor med avancerad ovarialcancer har mer nytta av få kemoterapi före de opereras än efter.

26 maj 2015, kl 10:33
0

Annons

Den hittills näst största studien av sitt slag hade målsättningen att bestämma när kemoterapi ska ges vid avancerad äggstockscancer. 550 kvinnor i Storbritannien ingick. Det har varit oklart i vilken ordning behandlingarna ger bäst resultat och man har vanligtvis opererat först och gett cellgifter efteråt.

I studien gavs hälften av kvinnorna den idag standardiserade behandlingen där man först genomför en kirurgisk behandling och tar bort tumörvävnad därefter ger sex omgångar av kemoterapi.

Den andra hälften studiedeltagare fick istället tre behandlingscykler med cellgifter och opererades efter de fått läkemedlen. För denna grupp gick det bättre. Att vänta med operationen gav färre symtom och mindre biverkningar under de 28 första dagarna efter kirurgin. Under denna tidsperiod såg man också en lägre dödlighet gruppen. Dessutom tillbringade kvinnorna färre dagar på sjukhuset efter operationen och fick en bättre livskvalitet.

I medeltal var överlevnaden 22,6 månader i gruppen med kirurgi först jämfört med 24,1 månader för gruppen som fick kemoterapi först.

Drygt 600 kvinnor får diagnosen ovarialcancer per år i Sverige.

Studien är publicerad i the Lancet

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng