WHO antog handlingsplan mot antibiotikaresistens

WHO antog handlingsplan mot antibiotikaresistens

WHO har nu antagit en plan för att begränsa spridningen av resistenta bakterier och andra mikrober.

26 maj 2015, kl 09:51
0

Världshälsoförsamlingen, som är WHOs beslutande organ har antagit en plan för att begränsa spridningen av bakterier och andra mikroorganismer som är resistenta mot en eller flera läkemedel. Bara inom EU beräknas 25 000 människor dö på grund av antibiotikaresistens varje år.

Inför mötet i Geneve gjorde WHO en kartläggning som visade att majoriteten av medlemsländerna, 75 procent, saknar en handlingsplan för hur man ska motverka antibiotikaresistens. Att just upprätta handlingsplaner ingår i de beslutade åtgärderna och alla länder ska ha tagit fram en egen sådan inom två år.

En av huvudpunkterna man beslutade om är att öka övervakningen av resistensutveckling och spridningen av motståndskraftiga mikrober. Medlemsländerna ska även arbeta med att öka kunskaperna om frågan och att optimera användningen av antibiotika. Ländernas handlingsplaner ska även innefatta antibiotikaanvändning till djur och i lantbruk.

Världshälsoförsamlingen antog också en resolution för att öka tillgängligheten till billigare vacciner för låg- och medelinkomstländer för att öka immuniseringsgraden där. Man har konstaterat att den tidigare antagna handlingsplanen för vaccin inte fortskrider som planerat.

Nu manar WHO medlemsländerna att öka transparensen vid förhandlingar om vaccinuppköp samt att länderna ska undersöka möjligheterna till att göra gmensamma upphandlingar för att om möjligt sänka vaccinutgifterna. Dessutom vill organisationen att informationen om och nyttan av vaccin ska spridas mer för att dämpa eventuella tvivel.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng