Farmaciförbundet tycker till om servicebolaget

En lista med fem punkter som ska göra läkemedelsanvändningen trygg och
säker har sammanställts av Farmaciförbundet. Listan ska lämnas till
socialdepartementet.

15 maj 2008, kl 12:51
0

På en framtida omreglerad apoteksmarknad ska ett statligt servicebolag ansvara för bland annat högkostnadsdatabasen, receptbrevlådan för elektroniska recept och receptregistret för elektroniskt sparade recept, om regeringens förslag går igenom. Enligt propositionen ska även patientsäkerheten främjas. Farmaciförbundet har nu arbetat fram en lista åt socialdepartementet med fem funktioner som de anser borde ligga på servicebolagets bord ? just för att göra läkemedelsanvändningen säker.

Det handlar bland annat om en statlig läkemedelsupplysning som är tillgänglig dygnet runt  och fristående från apotek och tillverkare. Förbundet vill också se ett gemensamt kreditsystem för betalning av förskrivna läkemedel, så att alla invånare kan dela upp betalningarna på lika villkor. Enligt förslaget bör även servicebolaget ansvara för dosdispenserade läkemedel, Apotekets läkemedelsforskning samt för den tillverkning av läkemedel som idag sköts via Apoteket Produktion & Laboratorier.

Men Farmaciförbundet ser helst att omregleringen inte blir av.
– Vi i Farmaciförbundet är fortfarande övertygade om att monopolet är den form som bäst garanterar en trygg och rättvis läkemedelsanvändning. Men vi är självklart beredda att bidra med vår erfarenhet och kunskap för att nå en säker och trygg läkemedelsförsörjning även i framtiden och välkomnar en diskussion med departementet, säger Farmaciförbundets vice ordförande Gunilla Andersson i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng