Tramadol narkotikaklassat

Läkemedelsverket har narkotikaklassat den smärtstillande substansen tramadol. Anledningen är i första hand risken för beroende och missbruk.

15 maj 2008, kl 11:46
0

Annons

Tramadol som också säljs under namnen Nobligan, Tiparol och Tradolan har nu narkotikaklassficerats av Läkemedelsverket. Det likställer substansen med de två andra svaga opioiderna kodein och dextropropoxifen som sedan länge är narkotikaklassade. Men till skillnad mot de substanserna behövs inte särskild receptblankett för att skriva ut tramadol-preparat.

Att Läkemedelsverket nu narkotikaklassat substansen beror på att allt fler som använder den hamnar i beroende. Drogen har också på senare tid blivit vanligare på den illegala internetmarknaden.
? Sedan vi införde särskild receptblankett för dextropropoxifen i början av 2000-talet har försäljningen av tramadol ökat kraftigt, säger Per Åke Sandvold på Läkemedelsverkets narkotikaenhet. Idag använder 350 000 svenskar substansen.
? Den lanserades som en mindre beroendeframkallande substans än dextropropoxifen, men idag anses den blivit en vanlig illegal drog bland ungdomar, säger Per Åke Sandvold.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng