Annons

Europeisk strategi för bättre säkerhet på väg

Indragningen av rofecoxib (Vioxx) har placerat säkerhetsfrågorna överst på den läkemedelspolitiska agendan i västvärlden. Thomas Lönngren, chef för EU:s läkemedelsmyndighet EMEA, har i flera utspel på senare tid efterlyst och aviserat förbättringar av den europeiska säkerhetsövervakningen av läkemedel.

1 feb 2005, kl 15:58
0

Annons

Lönngren efterlyste, enligt tidningen SCRIP, i en presentation vid den europeiska egenvårdsorganisationen AESGP:s möte häromveckan två typer av förbättringar; dels en mer proaktiv biverknings- och säkerhetsövervakning på central och nationell myndighetsnivå, dels implementering av befintliga förändringar i den nya europeiska läkemedelslagstiftningen som ska införlivas i medlemsländerna senast den 31 oktober.

EMEA och nationella myndigheter i EU analyserar nu säkerhetsfrågan gemensamt och utformar en ny strategi, och enligt Lönngren kommer denna att finnas på pränt inom några månader.

Lönngren aviserade förutom denna strategi flera andra åtgärder med syfte att förbättra säkerheten, bland annat tar EMEA nu fram nya riktlinjer för hur säkerhetsaspekter ska kunna analyseras optimalt före ett godkännande.

På en fråga om de successivt ökande regulatoriska kraven på industrin, svarade Lönngren:
? Om vi inte förbättrar detta kommer såväl myndigheternas som industrins rykte att försämras.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng