EU varnar för antidepressiva till barn

EU:s läkemedelsmyndighet EMEA har nu slutfört sin granskning av barn och ungdomars användning av antidepressiva SSRI- och SNRI-läkemedel. Resultatet blev en varning för användning när indikation saknas.

26 apr 2005, kl 11:06
0

Expertkommittén CHMP konstaterade vid sitt aprilmöte i ett slutligt utlåtande att självmordsrelaterat och aggressivt beteende observerats oacceptabelt ofta hos barn och ungdomar i de kliniska prövningarna av läkemedlen i fråga. Därför varnar man för användning utanför indikationerna.

Inga av läkemedlen är godkända för behandling av depression hos barn i EU. I USA är dock fluoxetin (Fontex/Prozac) godkänt på indikationen.

I EU är dock vissa läkemedel i gruppen indicerade vid tvångssyndrom och ADHD hos barn.

? Det här understryker att erfarenheterna hittills tyder på att det finns betydande risker vid användning av de här läkemedlen hos barn och ungdomar, säger Nils Lindefors, docent och överläkare i psykiatri vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

? I avvaktan på konklusiva kliniska prövningsresultat som tyder på motsatsen är det uppenbart att man bara bör använda dessa läkemedel om indikation föreligger.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng