EU i avtal om covid-19-vaccin även från Moderna

EU i avtal om covid-19-vaccin även från Moderna

EU-kommissionen och läkemedelsföretaget Moderna har ingått avtal om upp till 160 miljoner vaccindoser.

25 nov 2020, kl 14:01
0

Annons

EU:s sjätte avtal om covid-19-vaccin blev i dag klart. Det innebär att om det amerikanska företaget Modernas mRNA-vaccin mot covid-19 blir godkänt så får EU-länderna köpa upp till 160 miljoner doser. Detta räcker till 80 miljoner personer eftersom vaccinet ges i två doser.

Det är nu upp till Sverige och övriga medlemsländer att besluta om de vill ansluta sig till avtalet. Sverige har hittills anslutit sig till fyra av nu sex EU-gemensamma avtal om covid-19-vaccin med olika utvecklare. Det vaccin som den svenska regeringen hittills har avvaktat med att sluta avtal om är Sanofis och GSK:s gemensamma vaccinkandidat.

Förutom Moderna och Sanofi/GSK har EU nu avtal med Astrazeneca, Pfizer/Biontech, Janssen och Curevac.

– Vi förhandlar med ytterligare ett företag. På det här sättet bygger vi upp en av de mest heltäckande covid-19-vaccinportföljerna i världen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng