Annons

EU granskar danska Lundbeck

Den europeiska kommissionen kommer att inleda en närmare undersökning
av det danska företaget Lundbeck. Anledningen är misstankar om att
Lundbeck missbrukat sin dominanta ställning för att hämma konkurrensen
för produkter med citalopram.

8 jan 2010, kl 11:45
0

Annons

EU-kommissionen meddelade på torsdagen att de inleder en utredning mot Lundbeck efter misstankar om att de hindrar försäljning av generiskt citalopram.

Danska Lundbeck är de som har utvecklat det antidepressiva citalopram och att de nu sätts under lupp beror på att kommissionen hittat dokument som tyder på att företaget utnyttjat sin dominerande ställning. Bland annat misstänks att de genom otillåtna överenskommelser hindrat generiska varianter av läkemedlet att nå marknaden.

Talespersoner för Lundbeck, säger i ett officiellt uttalande att företaget kommer att samarbeta med kommissionen i arbetet och att de känner sig säkra på att de följt lagar och regelverk. Man menar att utredningen troligen handlar om en undersökning från 2005 där företaget misstänktes missbruka sin dominerande marknadsställning för citalopram på den italienska marknaden.

Under de senaste åren har EU-kommissionen gjort ett flertal oannonserade räder mot läkemedelsföretag i Europa efter misstankar om otillåten kartellbildning och andra uppgörelser som förhindrar generiska preparat att nå marknaden.