Annons

Apoteket AB kan öppna nya butiker

Apoteket AB är nu inte större än att bolaget har rätt att inleda nyetableringar. Men konkurrenter vill ha fortsatt stopp.

21 aug 2012, kl 13:41
0

Annons

Under andra kvartalet i år hamnade Apoteket AB:s marknadsandel under magiska 36 procent. Enligt revisionsbyrån KPMG: s rapport ligger företagets marknadsandel nu på 35,6 procent. Enligt ägaravtalet som beslutades vid bolagsstämman i våras får Apoteket AB inte starta nya apotek så länge marknadsandelen är över 36 procent. Men nu är det alltså fritt fram att göra det igen.

Något som konkurrenter motsätter sig. Fredrik Söderberg, Medstops VD, utgår till exempel i en presskommentar från att etableringsstoppet fortsatt ska gälla och Apotek Hjärtat med drygt 21 procent av marknaden kräver fortsatt stopp för Apoteket AB.
– Det är ju staten som i ägardirektivet satt gränsen vid 36 procent av försäljningen och det har vi egentligen inte några åsikter om, säger Jonas Mjöbäck kommunikationschef på för Apotek Hjärtat.

Det apotekskedjan har synpunkter på är att det finns en osäkerhet i den rapporterade marknadsandelen.
– 0,4 procent under maxtalet är försvinnande lite, på årsbasis kanske tre apotek. Och samtidigt påpekar revisionsbyrån att det finns osäkerheter i mätningen, bland annat för bytet av receptsystem, även om de inte anser att det påverkat utfallet.
Det är Jonas Mjöbäck dock inte helt säker på.
– Vi vill i alla fall veta vilka storheter det rör sig om för att se om det har betydelse.

Från ägarens sida ser man dock inte några skäl att ifrågasätta utfallet. Enligt departementsrådet Leif Lindqvist på finansdepartementet har rapporten gjorts helt enligt ägaranvisningen vilket innebär att det nu finns ett visst utrymme för Apoteket AB att etablera nya butiker.