Annons

Ett farmacevtavtal klart

Fackförbundet Sveriges farmaceuter har slutit ett nytt treårigt avtal med arbetsgivarna. Farmaciförbundet är besviket.

21 maj 2013, kl 09:25
7

Kravet på fyra veckors sammanhänganade semester för apoteksanställda har fackförbundet backat på. Men enligt branschavtalet ska en anställd i möjligaste mån kunna få fyra veckor i rad under sommarperioden. I avtalet finns också en skrivning om att arbetsgivaren inte ska begränsa de anställdas möjligheter att ha önskningar om semesterns längd.

Avtalet med arbetsgivarorganisationen är treårigt och sifferlöst, det vill säga det innehåller inga beslut om storleken på lönehöjningar. Fackförbundet har tidigare varit missnöjt med lönebildningen men anser att utfallet, i alla fall hittills, varit bra och fortsätter därför på den sifferlösa vägen.

På det andra fackförbundet för apoteksanställda, Farmaciförbundet, är man besviken över Sveriges farmaceuters ingångna avtal.
– Frågan om rätt till fyra veckors sammanhängande semester, som 98 procent av alla på arbetsmarknaden har, är något vi stridit för i många år, säger Tero Huhta förhandlingschef på Farmaciförbundet.
I år hade han hoppats att de två förbunden inte skulle ge sig på den frågan. 
– Vi kan förstås välja fortsatt strid säger Tero Huhta.
Men säger samtidigt att den blir lite tandlös med tanke på att cirka hälften av de apoteksanställda nu har ett avtal med fredsplikt.
– Det som är så synd är att vi inte lyckas ena de två förbunden mot arbetsgivaren Almega. Då hade vi haft en chans tror jag.

7 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det som är mest sorgligt är att arbetsgivarna verkar inte förstå vår arbetssituation. Vi är högskoleutbildad personal och stort ansvar. De resonerar som att vi är kassapersonal i butik!
    Önskar arbetsgivarna förstod bättre att utveckla arbetsplatsen till attraktiv. Som de resonerar nu skaffar de sog bara slitiga diskussioner och frustrerad personal som känner sig ouppskattad.

    I förrgår satt jag och skulle informera en mamma om hennes sons nya medicin. Hennes son var sjävmordsbenägen och hade haft ett akutbesök ppsyk öå natten

  2. Detta känslomässigt jobbiga kundmöte där jag skulle ge info om att sonens självmordstankar kunde förstärkas och att de då skulle söka ytterligare stöd i vården fick jag ha med kunden medan fem kunder stod och glodde och min kollega fick dela på sig mellan egenvård och recept då detta är den bemanning vi emmellanåt har på apotek idag!!!! Detta känns inte bra! Att snåla och stressa är inte snygg företagsamhet!
    Arbetsgivarna/ansvariga apoteksägare borde förstå att detta inte håller!!!

  3. Personal snålas på och detta är grundbulten till alla problem. Mellancheferna vill ge oss semester men det är så slimmat så det är svårt att ge semestr.
    Vilka diskussioner kring arb.miljö och bemanning har förts???
    Lönsamhetskrav hävdas. Men det är väl dags att se till att lönsamhet uppnås på annat sätt än skapa dålig arb.miljö och dåligt kundbemötande och sen dessutom bara ställa omöjliga arb.krav på personalen. Hade jag kunnat klona mig hade jag det.
    Dags för arb.givare och facket att slå sina kloka huvuden ihop och lösa denna centrala fråga. Dvs få lönsamhet MED bra bemanning och arb.miljö!! Jag är samarbetsvillig och arbetsam och merförsäljer och kundklubbsrekryterar men det räcker ju inte. VAKNA nu det behövs annat.

    Funderar ibland hur Åhlens kan stå med stora affärsöokaler dyra parfymer och folktomt …

  4. Ett förslag från mig: Höj ersättning rejält för allt jobb vi gör med att informera kring generika och utbyten. Landsting sparar miljarder enligt stolta TLV. Varför ska vi göra detta jobb med förlust åt landsting och stat. Jag viill hävda att vi gör det idag med allt jobb med lager och alla tidsödande diskussioner och information kring generika och dessutom hur det påverkar högkostnad etc etc för kund och faktiskt lägger vi även tid på infornera läkare om att vissa ej ingår i samma utbytesgrupper (nu när oxynorm och oxycontin fått generika med två grupper) etc etc!!!
    Förlustjobb för apotek. Tänk lönsamhet! Ställ krav på de rötta delarna!!

  5. att dessutom kunderna tror vi bråkar med dem om generika för vi tjänar massa pengar på det gör allt än mer frustrerande.
    Mycket tyst om att apotekspersonal gör hela informationsjobbet och får ta all skit kring allt krångligt regelverk. Det minsta vi då kan få är ordentlig ekonomisk kompensation för detta.

  6. Högskoleutbildad eller inte saknar betydelse när det gäller semesterns längd. Alla behöver tid för återhämtning för att orka jobba. Kan vi klara att sköta både sjukvården och köra kärnkraftverk med 4 veckors semester så klarar vi av att driva apotek. All forskning visar att den som inte får tid till återhämtning drabbas av ohälsa.
    GOA

  7. Sedan handlar det inte alltid om att arbetsgivaren “snålar”. I alla fall i vår del av landet finns det inga vikarier att få tag i. Det är stor brist på folk, och det påverkar också semestrarnas längd.