Annons

England inför HPV-vaccination

Från och med september 2008 ska tolv- och trettonåriga flickor i England vaccineras mot livmoderhalscancer. Det meddelar brittiska hälsodepartementet som även beslutat att HPV-vaccin ska göras tillgängligt för alla flickor i landet upp till 18 år under en period på två år.

30 okt 2007, kl 17:20
0

I Sverige pågår just nu diskussioner på Socialstyrelsen ifall HPV-vaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. De två vaccinen mot livmoderhalscancer är Sanofi Pasteur MSD:s Gardasil och Glaxosmithklines Cervarix. De vaccinerar båda mot stammar av humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka cervixcancer.

Flera länder rekommenderar redan rutinmässig vaccination mot HPV. Senast ut är Storbritannien. Men pojkar ska inte vaccineras uppger det brittiska hälsodepartementet. Föräldrar ska också kunna välja att deras barn inte blir vaccinerade.

Brittiska hälsodepartementets beslut har föregåtts av en nyttokostnadsanalys. Kostnaden för vaccinationen beräknas kunna uppgå till 100 miljoner pund om året. Dessutom tillkommer 200 miljoner pund under 2009/10 och 2010/11 i kostnader för det ?catch-up?-program som är till för att alla flickor upp till 18 år i Storbritannien ska ha möjlighet att vaccinera sig.
Det är ännu inte beslutat ifall Cervarix eller Gardasil ska användas i Storbritannien.