Ja till HPV-vaccin med noggrann uppföljning

Flickor som börjar årskurs fem hösten 2008 kan bli de första som vaccineras mot HPV i barnvaccinationsprogrammet. Socialstyrelsen föreslår att vaccinationen införs, under förutsättning att effekterna kontinuerligt följs upp.

26 feb 2008, kl 16:20
0

Med Socialstyrelsens beslut idag att förorda allmän HPV-vaccinering av flickor i årskurs fem och sex följer krav på en omfattande uppföljning av vaccineringens effekter.
? HPV-vaccinering skiljer sig på många sätt mot andra vaccinationer, sade den avgående generaldirektören Kjell Asplund när Socialstyrelsens förslag presenterades.

De viktigaste
skillnaderna är att de förmodade effekterna, färre insjuknade och dödsfall, kommer långt senare, att man idag vet ganska lite om de långsiktiga effekterna, att kostnaden är mycket högre än för andra vaccinationsprogram och att det finns mycket mindre kunskap om epidemiologin för spridning av HPV, än det finns om de sjukdomar man hittills vaccinerat mot.

En speciell utmaning
är också det för Sverige unika preventiva programmet, i form av screening, för livmoderhalscancer. Programmet når närmare 80 procent av alla kvinnor och beräknas ha minskat dödsfallen i cervixcancer med 75 procent.
-En förutsättning för att införa allmän HPV-vaccination är att vi samtidigt försäkrar oss om att anslutningen till dagens allmänna screeningprogram inte minskar, sa Anders Tegnell, ansvarig för barnvaccinationsprogrammet.
? Dessutom behövs aktiviteter för att följa vilka virustyper som cirkulerar när personer infekteras, säger han.
Ett hälsodataregister bör därför kopplas till vaccinationsprogrammet anser Socialstyrelsen.

Den första gruppen
flickor som kan komma att erbjudas HPV-vaccinering kan bli flickorna som börjar årskurs fem hösten 2008.
Den årliga kostnaden för det allmänna vaccinationsprogrammet beräknas öka från 322 till 483 miljoner kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng