Målsökande läkemedel mot levercancer godkänt

Bayers läkemedel Nexavar har godkänts inom EU mot levercancer. Behandlingen är den första i sitt slag för patientgruppen.

31 okt 2007, kl 10:19
0

Annons

I en studie som ligger till grund för godkännandet har överlevnaden förlängts med 44 procent för patienter som behandlats med Nexavar (sorafenib) jämfört med de patienter som fick placebo.

Nexavar är en så kallad målsökande behandling vilket innebär att det aktiva ämnet enbart söker sig till tumörceller och inte till friska celler. Läkemedlet syftar både till att hämma tumörens tillväxt och till att motverka nybildning av kärl som tumören är beroende av.
? Godkännandet innebär en milstolpe i behandlingen av patienter med levercancer och etablerar Nexavar som en ny standardbehandling. Studien visade att Nexavar förlänger medianöverlevnaden för denna patientgrupp – som har en mycket dålig prognos – med tre månader, säger Rolf Hultcrantz, professor vid kliniken för gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från Bayer.
Nexavar är i Sverige och flera andra länder sen tidigare godkänt som behandling av njurcancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng