Hjälp mot neuroendokrina tumörer

Cancerläkemedlet Afinitor ger en signifikant förlängd progressionsfri överlevnad vid neuroendokrina tumörer.

27 maj 2015, kl 07:15
0

Annons

Novartis befintliga cancerläkemedel Afinitor, everolimus, kan få ytterligare indikationer efter en lovande fas III-studie.

RADIANT-4-studien undersöker patienter med neuroendokrina tumörer, NET, och nu har delar av resultaten släppts av Novartis.

Patienter med avancerade neuroendokrina tumörer med ursprung från mag- och tarmkanalen eller från lungorna fick en signifikant förlängd progressionsfri överlevnad genom att behandlas med Afinitor. Behandlingen, som även inkluderade så kallat bästa stödjande vård, jämfördes med placebo och resultatet uppfyllde det primära slutmålet för studien.

Läkemedlet är redan godkänt för en liknande tumörsjukdom där cancern har sitt ursprung från celler som kommer från bukspottskörteln. När en avancerad NET-sjukdom har ursprung från mag- och tarmceller eller från lungceller har behandlingarna hittills varit delvis begränsade.

Neuroendokrina tumörer av något slag är inte helt ovanliga och drabbar ungefär 500 personer om året i Sverige. Patienterna i studien hade en så kallad icke-funktionell variant av NET vilket betyder att tumörcellerna inte producerar hormoner eller andra faktorer. Diagnosen ställs ofta sent och är då svårare att behandla.

Afinitor används även mot vissa former av bröstcancer som har specifika receptorer och mot njurcellscancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng