En minoritet av deprimerade patienter får antidepressiva läkemedel

Trots att fler patienter behandlas med antidepressiva läkemedel är det fortfarande endast en mindre andel av de deprimerade som får hjälp. Det visar en ny avhandling från Karolinska Institutet.

2 jun 2004, kl 12:32
0

Annons

En undersökning av depressionsbehandlingen i Jämtlands län visar att den ökade förskrivningen av antidepressiva läkemedel varit till nytta för de deprimerade personer som fått behandling. Den kan också ha förebyggt ett antal självmord.
Som underlag för överläkare Svante Henrikssons avhandling har flera delstudier om användningen av antidepressiva läkemedel genomförts i Jämtland.

Förskrivningsmönster hos moderna och gamla antidepressiva läkemedel jämfördes och orsaken till förskrivningen och effekten av behandlingen undersöktes. Uttag av läkemedel inklusive antidepressiva som gjorts av självmordsfall och förekomsten av läkemedel i blodet analyserades.
Förekomsten av depression i befolkningen kartlades med hjälp av enkäter och intervjuer och jämfördes med uttag av antidepressiva läkemedel.
Resultaten från delstudierna visade att 8 av 10 patienter som fått moderna antidepressiva preparat hade det på indikationen depression. De moderna antidepressiva hade bättre effekt än de gamla. Få, om ens några självmordsfall stod på antidepressiv behandling när de dog. Bland befolkningen led en av 20 av depression och av dessa behandlades endast en av fyra med antidepressiva läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng