Metadon i höga doser kan orsaka hjärtproblem

Läkemedelsverket har kommit med ny biverkningsinformation om metadon. Vid höga doser metadon, mer än 200 mg/dag finns ökad risk för olika typer av hjärtarytmier.

1 jun 2004, kl 11:29
0

Annons

Metadon, som används som ersättningsmedel vid behandling av heroinister och vid behandling av svåra smärttillstånd kan vid höga doser orsaka olika typer av hjärtarytmier.
På senare år har metadonprogrammens rekommendation att inte överskrida en dagsdos på 130 mg metadon allt oftare passerats, vilket föranlett Läkemedelsverket att gå ut med information om riskerna för hjärtarytmier.

Det är den schweiziska läkemedelsmyndigheten som informerat om kardiella biverkningar vid metadonbehandling under de senaste tio åren.

Sammantaget rör det sig om ett drygt trettiotal inrapporterade fall, från förutom Schweiz, även Danmark, Frankrike, England och Spanien.

Risken för hjärtproblem kommer främst vidhöga doser, främst över 200 mg om dagen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng