Metadon räddade liv

Överdödlighet och kriminalitet minskade radikalt och en majoritet av missbrukarna kunde börja arbeta och blev självförsörjande, när de fick behandling med metadon. Det visar Leif Grönbladh i sin avhandling om metadonbehandlingen i Sverige.

9 mar 2004, kl 11:57
0

Annons

? Det behövs en tydlig nationell styrning av metadonbehandlingen för narkomaner. Det anser läkaren Leif Grönbladh som på torsdag disputerar med sin avhandling om det svenska metadonprogrammet mellan 1966 ?1989.
Metadonbehandling av heroinmissbrukare introducerades på Ulleråkers sjukhus i Uppsala 1966 och bedrevs som ett nationellt program under 23 år fram till 1989.

Alla patienter har följts upp

Leif Grönbladh som själv arbetade några år på Ulleråker har i sin avhandling följt upp de 345 patienter som fick tillträde till programmet till dess att det avslutades 1989. Han visar att 70-80 procent av patienterna antingen fick ett avlönat arbeta eller påbörjade studier. Kriminaliteten i gruppen minskade med 86 procent och prostitutionen upphörde så gott som helt.

Överdödligheten bland de som fick metadonbehandling minskade från 63 gånger till åtta gånger den förväntade vid jämförelse med motsvarande åldersgrupper i normalbefolkningen.

? Sedan 1989 har det nationella programmet splittrats och en del av de nya, anser jag, överbetonar kontroll och regelverk vilket lett till att patienter stötts ut ur behandlingen och därmed återgått till missbruk, säger Leif Grönbladh.

Han hoppas nu att de nya riktlinjer som Socialstyrelsen under våren ska ta fram för substitutionsbehandling av missbrukare ska tona ned de regler som bidrar till att patienter skrivs ut ur programmet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng